Ψήφισμα της ΕΛ.ΜΕ. Καρδίτσας για την επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα
“Τα Άγραφα, μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές και προορισμός μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, συνίσταται σε δεκάδες βουνά μήκους 50χλμ, πλάτους 30χλμ με δεκάδες άγριες κορυφές, 7 εκ των οποίων άνω των 2000 μέτρων (από τις 42 της Ελλάδας).
Εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός, Αγραφιώτης αλλά και εκατοντάδες παραπόταμοι και ρέματα που υδροδοτούν τον Αχελώο, τις λίμνες Πλαστήρα και Κρεμαστών και άλλες μικρότερες. Αποτελούν έναν λαβύρινθο από διάσελα, χαράδρες, ορμητικά ποτάμια, πυκνά δάση, γκρεμούς και αλπικά οροπέδια. Τα μεγάλα υψόμετρα, το γεωμορφολογικό ανάγλυφο, τα πυκνά δάση, η απουσία εθνικών οδικών αξόνων και η διακριτική, μέχρι τώρα, παρουσία του ανθρώπου έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας.
Η περιοχή όμως αυτή κινδυνεύει επί των ημερών μας, αν αδρανήσουμε, να μετατραπεί σε βιομηχανικό τοπίο λόγω της επέλασης της «Πράσινης Ανάπτυξης». Στην ορεινή ζώνη των Αγράφων Καρδίτσας και Ευρυτανίας και σε υψόμετρα από 1.650μ έως και 2.000μ. έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ με άδεια παραγωγής 49 αιολικά 1300 MW με 630 περίπου Α/Γ που καταλαμβάνουν πάνω από 80% των βουνοκορφών και 68 μικρά υδροηλεκτρικά 150MW που επεμβαίνουν στο σύνολο των ορεινών ρεμάτων και ποταμών της περιοχής.
Ο Σύλλογός μας δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιχειρούμενη καταστροφή του προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων και της Αργιθέας, συνεπεία της επικείμενης τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές, και μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια τους σε σπανίου φυσικού κάλλους περιοχές του νομού μας.
Η επιβεβλημένη πλέον χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση των υπό του Νόμου και του Συντάγματος περιβαλλοντικών όρων και προϋποθέσεων και είναι επιτρεπτή μόνον όταν δεν προκαλεί μεγαλύτερη ζημία από το επιδιωκόμενο όφελος στο φυσικό περιβάλλον και εφόσον φυσικά μπορεί να ηλεκτροδοτήσει με ασφάλεια εθνικά δίκτυα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών είναι εκδήλως εσφαλμένη αφού πρόκειται να τοποθετηθούν οι τερατώδεις αυτές εγκαταστάσεις, εντελώς αδικαιολόγητα, σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.800μ. και μάλιστα σε περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με σπάνια είδη χλωρίδας & πανίδας.
Το τοπίο είναι ένας φυσικός πόρος και σαν τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές απαιτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο δρόμων μεγάλου πλάτους για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν και επιπλέον απαιτείται η ισοπέδωση της κορυφογραμμής για τη δημιουργία τεράστιων βάσεων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες με συνέπεια την οριστική και μη επανορθώσιμη αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους. Τιθεται εν κινδύνω η υδρολογική ισορροπία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, ενώ είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιφανειακή απορροή των υδάτων και τον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.
Περαιτέρω, η αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα πολυύμνητα ψηλά βουνά της χώρας μας και η άστοχη χωροθέτησή τους μοιραία οδηγεί στην αλλοίωση και εν τέλει καταστροφή τους και θα οδηγήσει στην επέλευση μη αναστρέψιμης βλάβης στο οικοσύστημα της κάθε περιοχής και θα αποβεί αρνητική για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ευρύτερη ορεινή περιοχή του νομού μας αναπτύσσεται τουριστικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τυχόν εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό αφού ο επισκέπτης έρχεται για να απολαύσει το ιδιαίτερο σπάνιο και όμορφο οικοσύστημα της περιοχής και όχι τις ανεμογεννήτριες οι οποίες θα αλλοιώσουν μια για πάντα το τοπίο και την αισθητική της περιοχής.
Το ίδιο ισχύει και για τις λοιπές περιοχές της χώρας μας, η οποία επιθυμεί και επιχειρεί να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δη τον οικολογικό, περιπατητικό, ποδηλατικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό τουρισμό, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με σκοπό την ενίσχυση του εθνικού εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης, όλως αντιφατικώς, αντί να προστατεύσει το όχημα των μορφών αυτών τουρισμού ήτοι το φυσικό μας οικοσύστημα και το ορεινό τοπίο επιτρέπει, δυστυχώς την ανάπτυξη δράσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Εξ όλων των ανωτέρω, ευχερώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι το παραπάνω έργο θα προκαλέσει μεγάλη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής, μιας περιοχής ασύγκριτου φυσικού κάλλους με σπάνια οικολογικά & περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Ο Σύλλογός μας δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα μείζονος εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος και μεγάλης σπουδαιότητας, τάσσεται στο πλευρό όλων των τοπικών φορέων και πολιτών που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό και δη για την αποτροπή της απειλούμενης οικολογικής καταστροφής και απαιτεί να ανακληθούν άμεσα οι άδειες για τα αιολικά πάρκα, ώστε να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα”.
Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας
Ο Πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΦΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ