8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ελληνική οικονομία: Έρχονται οι προβλέψεις της Ε.E. για την ανάπτυξη: «Προίκα» το ιστορικό χαμηλό του δεκαετούς ομολόγου

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικά χαμηλότερα για τον Απρίλιο

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε...

ΟΣΕ: Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργεί αδιάληπτα από τον Νοέμβριο του 2022

"Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ,...

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Πιο ισχυρό το τραπεζικό σύστημα σήμερα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 2023 το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο...

Ακόμα καλύτερη ημέρα θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία προδιαγράφεται η σημερινή. Στις 12.00 το μεσημέρι –ακριβώς ένα εικοσιτετράωρο μετά την κατάρριψη του φράγματος του 1% στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις Χειμερινές Προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν θα βάλουν πιο ψηλά τον πήχη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας και θα κινούνται κοντά στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 2,2% πέρυσι και θα επιτύχει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και το 2021.

- Advertisement -

Εάν η Κομισιόν ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της ΤτΕ, θα πρόκειται για σημαντική ανοδική αναθεώρηση –και μάλιστα μέσα σε αντίξοες για την οικονομία της ευρωζώνης συνθήκες– σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2019 και προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% το 2020 και 2% το 2021.

Η επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις των θεσμών αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως, η επί τα βελτίω αναθεώρηση που αναμένεται σήμερα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση. Μάλιστα, η κυβέρνηση δηλώνει πεπεισμένη ότι θα καταγραφεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,8% εάν εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Ιουνίου η αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις.

Το ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα

Το δεύτερο βασικό επιχείρημα είναι η θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές. Στο πεδίο αυτό η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου έπεσε κάτω από το φράγμα του 1% και διαμορφώθηκε στο 0,942%, ενώ και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου περιορίστηκε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3%, στο 0,295%.

Ο ελληνικός 10ετής τίτλος βρίσκεται πολύ κοντά στον αντίστοιχο ιταλικό, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε χθες στο 0,907%, ενώ το spread (δηλαδή, η διαφορά απόδοσης) έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει πλέον περιοριστεί στις 132 μονάδες βάσης. Μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο οι αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν συρρικνωθεί κατά 74,92% και 88,89% αντιστοίχως.

«Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα νέα χθεσινά ιστορικά χαμηλά επιβεβαιώνουν τη δίψα των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους σε μια περίοδο που οι αγορές στρέφονται από τις μετοχές στα ομόλογα και κυνηγούν θετικές αποδόσεις, λόγω της επικράτησης των αρνητικών επιτοκίων στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο.

«Για πρώτη φορά, η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα μειώνεται κάτω από το 1%. Ένα σημείο αναφοράς που θεωρήθηκε κάποτε αδύνατο, έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης που έχει μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους παγκόσμιους επενδυτές» έγραψε στο Twitter και στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Άρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΥΑ ζητεί η δήμαρχος Ελασσόνας

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχέδιου με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας...

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Πιο ισχυρό το τραπεζικό σύστημα σήμερα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 2023 το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ενώ σημείωσε πως οι...

ΟΣΕ: Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργεί αδιάληπτα από τον Νοέμβριο του 2022

"Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ, άρχισε σταδιακά να φθίνει και...

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικά χαμηλότερα για τον Απρίλιο

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών...

Νέος κύκλος εργαστηρίων υφαντικής στο Λαογραφικό Μουσείο

Έπειτα από την ολοκληρωμένη πραγματοποίηση ήδη δύο κύκλων επιμορφωτικών εργαστηρίων στην παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού που πραγματοποιήθηκαν στο...

Από τα Τρίκαλα η προετοιμασία των ελληνικών Δήμων για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε.

Η πρώτη τεχνοκρατική συνάντηση για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις στην Ελλάδα σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών...

Στην ίδια κατηγορία: