8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης- «Ανάσα» για τους κτηνοτρόφους

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου όλοι οι προμηθευτές, τα οποία...

Ανάσα στους κτηνοτρόφους της χώρας αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία ταλαιπωρούν διαχρονικά, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων αφού η μη ύπαρξή τους σημαίνει απώλεια βοσκήσιμης γης, η οποία συνεπάγεται απώλεια κοινοτικών πόρων.
Σύμφωνα με την προγραμματική ατζέντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να υπογραφούν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές αρχές. Η ολοκλήρωσή τους όμως από την στιγμή που θα υπογραφούν, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, θα διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια.
Η σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η οποία προβλεπόταν αρχικά να ολοκληρωθεί το 2015, με συνεχής παρατάσεις είχε καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2019. Όμως η υπογραφή τους με τις Περιφέρειες ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης βαρύνει τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών κατ’ αντιστοιχία των εισπραττομένων εσόδων από μισθώματα χρήσης βοσκής των δημοσίων βοσκήσιμων γαιών, καθώς και τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Όλα τα προβλήματα από τα 2009 τα δημιούργησαν οι μη επιλέξιμες και οι επιλέξιμες εκτάσεις βόσκησης. Μάλιστα προκειμένου να μην χαθούν οι ενισχύσεις προχωρήσαμε σε τεχνική λύση, με αποτέλεσμα άλλοι να δικαιώνονται άλλοι να χάνουν», λέει στην Agropost ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας.
Η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι αναγκαία για να «ξέρει επιτέλους ο καθένας μας που έχει βοσκότοπο και πόσο δικαιούται. Ευελπιστούμε η ανακοίνωση του Υπουργού να γίνει και πράξη γιατί το περιμένουμε από το 2015. Εδώ και 3 χρόνια το τίμημα βόσκησης που καταβάλλουμε πηγαίνει στα ταμεία των Περιφερειών αποκλειστικά και μόνο για τα διαχειριστικά σχέδια προκειμένου να ολοκληρωθούν. Οι Επιτροπές όμως λένε, ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν», τονίζει ο Νίκος Παλάσκας.
Να σημειωθεί ότι η καθυστέρησή τους σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «σειρά πολύπλοκων τεχνικών ζητημάτων που υπάρχουν για την εφαρμογή αυτού του μέτρου». Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥπΑΑΤ δίνει απόλυτη προτεραιότητα και «δεν θέλω να καθυστερήσει άλλο γιατί ούτως ή άλλως από την στιγμή που θα το υπογράψουμε, έχει σημαντικό χρόνο εφαρμογής. Δηλαδή αυτό θα μας πάρει τουλάχιστον 1,5 με 2 χρόνια για να το έχουμε από την στιγμή που θα το υπογράψουμε».
Επισημαίνεται ότι η κατανομή των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με τις ενισχύσεις, αφορά δηλαδή το εισόδημα των παραγωγών, καθορίζει το αν θα εξακολουθήσουν ή όχι να είναι παραγωγοί.
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως έχει αποτυπωθεί στη σχετική ΚΥΑ του 2015 (στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4351/15) με την οποία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές και το περιεχόμενό τους, θα πρέπει να ρυθμίζουν συνολικά και με διαφανή και επιστημονικό τρόπο το χρονίζον θέμα της αειφορικής διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατική και ημιεκτατική κτηνοτροφία, προς όφελος τόσο της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας όσο και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του τοπίου καθώς και των δασικών και λιβαδικών πόρων της χώρας. Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το Δ.Σ.Β. ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Ρεύμα: Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου όλοι οι προμηθευτές, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα...

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Στην ίδια κατηγορία: