8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΔΕΗ: Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ περί «golden boys» και η αλήθεια

Διαβάστε επίσης:

«Αχό βαρύ» προσπαθεί να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στη ΔΕΗ και την προσπάθεια εξυγίανσής της από την «καμμένη γη» που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, με δηλώσεις επί δηλώσεων περί τάχα golden boys με χρυσές αμοιβές και με τάχα… «σκληρές ερωτήσεις στη Βουλή.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι, άλλωστε, το οποίο συνηθίζει, στην προσπάθειά της να δημιουργεί εντυπώσεις και να παραμείνει στον… ταραγμένο αφρό της πολιτικής ζωής.

- Advertisement -

Αναλυτικότερα, στον αντίποδα των σεναρίων περί «προκλητικών αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών», υπάρχουν οι πραγματικές αποφάσεις:

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι με αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης (Παναγιωτάκη) στη ΔΕΗ είχε προσληφθεί ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Δ. Τζαννίνης, με αποδοχές 90.000 ευρώ το χρόνο (άρα εκτός πλαφόν), καθώς επίσης και ο κ. Στέφανος Οκταποδάς ως Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ με αποδοχές 144.000 ευρώ το χρόνο.

Αντίθετα, η νέα πολιτική αμοιβών, που εγκρίθηκε στις 13/12/2020 από το ΔΣ της ΔΕΗ και ψηφίστηκε με ποσοστό 98,644% στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 23ης Δεκεμβρίου 2019, είναι απολύτως εναρμονισμένη με το νέο business plan. Είναι ένας τρόπος για να προσελκύσει η ΔΕΗ εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτό το business plan. Σε κάθε περίπτωση, οι αμοιβές των στελεχών της ΔΕΗ είναι 50% χαμηλότερες από εκείνες που με βάση το Μνημόνιο του 2015 ισχύουν για τα στελέχη των Τραπεζών και φυσικά, σημαντικά χαμηλότερες του ανταγωνισμού. Ήδη, στην επιχείρηση έχουν αναλάβει καθήκοντα επαγγελματίες με σταδιοδρομία σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που επέστρεψαν από το εξωτερικό προκειμένου να υλοποιήσουν το στρατηγικό σχεδιασμό για μια υγιή  κερδοφόρα και ευέλικτη ΔΕΗ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως τα στελέχη αυτά, ακόμη και οι διευθυντές, δεν θα είναι μόνιμα, αλλά με τριετείς θητείες, οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν μόνο μία φορά και εφόσον κριθεί ότι έχουν ανταποκριθεί αναλόγως.

Το τίμημα του εναγκαλισμού με το Δημόσιο

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικός αριθμός ικανών στελεχών, αποχώρησε από την εταιρεία, καθώς οι αμοιβές στην αγορά ήταν πολύ υψηλότερες. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα στελέχη μεταπήδησαν στον ανταγωνισμό. Η ΔΕΗ. σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης, πλήρωνε με αιμορραγία ικανών στελεχών τον εναγκαλισμό της με το Δημόσιο. Ενδεικτικά:

-Ανώτατο στέλεχος της παραγωγής μετακινήθηκε σε ανταγωνιστικό ενεργειακό όμιλο.

-Ανώτατο στέλεχος της διανομής μετακινήθηκε σε πολυεθνική εταιρεία έξυπνων μετρητών.

-Ανώτατο στέλεχος της μεταφοράς μετακινήθηκε σε ανάλογη θέση σε ανταγωνιστικό ενεργειακό όμιλο.

-Ανώτατο στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών μετακινήθηκε σε αντίστοιχη θέση σε τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

-Υψηλόβαθμο στέλεχος στον κλάδο της ανάπτυξης σταθμών παραγωγής  και άλλο στέλεχος του κλάδου της μελέτης και κατασκευής μονάδων μετακινήθηκαν σε ανταγωνιστή της ΔΕΗ.

-Υψηλόβαθμο στέλεχος του δικτύου διανομής μετακινήθηκε σε ελβετικό όμιλο.

Την ανάγκη για απαλλαγή της ΔΕΗ από το ασφυκτικό πλαίσιο του Δημοσίου είχε επισημάνει πολλές φορές η προηγούμενη Διοίκηση.

Ενδεικτικά:

Μ. Παναγιωτάκης –πρώην Πρόεδρος & CEO ΔΕΗ,

7 Ιουνίου 2018 

«(…) Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να εντοπιστεί και να αναφερθεί μία άλλη ευρωπαϊκή επιχείρηση, η οποία να είναι ή να υπήρξε υποχρεωμένη σε ίσο χρονικό διάστημα να προβεί σε τόσες αλλαγές (…) Και όλα αυτά λειτουργώντας στο ασφυκτικό πλαίσιο του Δημοσίου, που με τις αγκυλώσεις του δρα τουλάχιστον ανασταλτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με έλλειψη κινήτρων-αντικινήτρων, συνέπεια συγκεκριμένων μισθολογικών περιορισμών (…)».

27 Ιουνίου 2019 

«(…) Προκειμένου, με το δημόσιο στην πλειοψηφία, η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με αναγνώριση του ρόλου των εταιρικών οργάνων και η κατοχύρωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και οι φραγμοί στις προσλήψεις, στις αμοιβές, στις προμήθειες και στις αναθέσεις των έργων. Δεν μπορεί οι ανταγωνιστές μας να τα κάνουν αυτά εν ριπή οφθαλμού και όταν το χρειάζονται και εμείς να χρειαζόμαστε για να προσλάβουμε έναν υπάλληλο να εκδίδεται πράξη υπουργικού συμβουλίου και να παιδευόμαστε μήνες και μήνες και να παρακαλάμε τα υπουργεία και τις υπηρεσίες (…) η νέα κυβέρνηση επιβάλλεται ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει να νομοθετήσει άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τα παραπάνω».

22 Αυγούστου 2019 

«(…) Υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποδεσμεύσουν δυνάμεις ικανές για να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στις σημερινές, αλλά κυρίως στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αρκεί επιτέλους να αποδεσμευτεί από τα δεσμά του κράτους και να λειτουργήσει στο πλαίσιο και τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία με το σημερινό θεσμικό περιβάλλον είναι ατροφική, πράγμα που είναι το κυριότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και μάλιστα σε συνθήκες ανταγωνισμού» .

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τα εταιρικά ΙΧ, αυτή είναι σύμφωνη με τις ανάγκες της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να αλλάξει το στόλο των αυτοκινήτων της, παρά μόνο όταν περάσει σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Τα επιτεύγματα της νέας ΔΕΗ

Ανάμεσα στη «φθηνή» διοίκηση και στην ικανή διοίκηση, είναι προφανές ότι η αγορά επιλέγει το δεύτερο. Μια εταιρεία, όπως η ΔΕΗ, που λειτουργεί σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά, τονίζουν πηγές της επιχείρησης. Οι ενέργειες της νέας διοίκησης ήδη αποδίδουν. Ενδεικτικά τους τελευταίους 4 μήνες έχει πετύχει:

-Την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας και την επαναφορά των ταμειακών ροών. Σημειώνεται ότι παρέλαβε την εταιρεία με ταμειακό έλλειμα περίπου €1 δισ.

-Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 420-470 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2018.  Υπολογίζεται πως η επίπτωση των μέτρων του Σεπτεμβρίου θα βελτιώσει κατά €100 εκατ. τη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους.

-Την άρση της «ουσιώδους αβεβαιότητας» από τον ορκωτό ελεγκτή.

-Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης  από CCC+ σε Β-.

-Την εισαγωγή νέας απλοποιημένης ρύθμισης οφειλών για όλους, με χαμηλότερες προκαταβολές και μεγάλο αριθμό δόσεων. Από την 1η Οκτωβρίου έχουν ανταποκριθεί στη νέα ρύθμιση 110.000 οφειλέτες και έχουν ρυθμιστεί οφειλές πάνω από €155 εκατ.

-Τη σταθεροποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Τη βελτίωση του δείκτη εισπραξιμότητας (εισπράττονται πλέον περισσότερα από όσα τιμολογούνται, που σημαίνει ότι εισπράττονται και παλαιότερες οφειλές).

-Το «φρένο» στην απώλεια καλών πελατών.

-Την αύξηση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ από τα €2,47 (κλείσιμο 5/7/2019) στα €4,36 (κλείσιμο 9/1/2020) και την αύξηση της κεφαλαιοποίησης πάνω από το €1 δισ.

-Την απλοποίηση των διαδικασιών στην εμπορία με εισαγωγή σειράς ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την κατάργηση προσκόμισης έγχαρτων δικαιολογητικών.

-Την καταβολή από την κυβέρνηση μέρους των ΥΚΩ, που οφείλονταν στη ΔΕΗ από την περίοδο 2007-2011.

-Την παρουσίαση ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, που έλαβε ήδη θετικά σχόλια από τις αγορές και την Standard & Poor’s και περιλαμβάνει 3 βασικούς πυλώνες:

1.Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.

2.Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

3.Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη  λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

  • Τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση της αναλογικής κατανομής της Καθολικής Υπηρεσίας στους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές, ώστε να μην επιβαρύνεται αποκλειστικά η ΔΕΗ τους κακοπληρωτές όλων των προμηθευτών.

  • Την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης για κατάργηση των ΝΟΜΕ, που επιβάρυναν τη ΔΕΗ με €600 εκατ. ετησίως.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: