8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Δήμοι βολεύουν ημετέρους νοικιάζοντας κτήρια και πληρώνοντας λογαριασμούς

Διαβάστε επίσης:

Εκτίναξη Μητσοτάκη στις κυλιόμενες του Μαξίμου

"Ως γνωστόν ο συναγωνιστής Θοδωρής Λιβάνιος, από την περίοδο που ο Μητσοτάκης, ήταν στην Πειραιώς, είχε «στήσει»...

Τη Μαγνησία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Σήμερα Παρασκευή (20 Μαΐου), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαγνησία. Το πρόγραμμα...

Ξεκινά το απόγευμα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Dο), οι εργασίες...
tomanifesto.gr tomanifesto manifesto.gr manifesto news newsroom Επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα της ΝΑ Ευρώπης

Σωρεία ατασθαλίες στη διαχείριση εκμισθώσεων δημοτικών ακινήτων σε τρίτους σε δήμους της Αττικής, καθώς και εκπρόθεσμες εγκρίσεις οικονομικών καταστάσεων σε δήμους της Κρήτης, διαπίστωσαν οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Η Αρχή κατά τους ελέγχους που διενήργησε σε δήμους της Αττικής κατέγραψε περιπτώσεις ασυνέπειας στην καταβολή μισθωμάτων που ξεπερνούν ανά περίπτωση ποσά ύψους 500.000 ευρώ, 89.000 ευρώ και 70.000 ευρώ, καθώς επίσης επιβάρυνση των δήμων με δαπάνες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των επιχειρήσεων των μισθωτών με ποσά που ξεπερνούν ξεπερνούν τις 39.000 ευρώ και 62.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΔ αναφέρεται ενδεικτικά σε διαπιστώσεις από ελέγχους που ολοκληρώθηκαν σε έξι δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών και αφορούν εκμισθώσεις συνολικά 20 ακινήτων:

  • Μη νόμιμη παράταση των μισθώσεων
  • Ασυνέπεια των μισθωτών στην καταβολή των μισθωμάτων με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων (19.134 ευρώ, 71.049 ευρώ , 90.000 ευρώ, 217.679 ευρώ και 500.199 ευρώ κατά περίπτωση
  • Μη κατάθεση εγγυητικών επιστολών με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών
  • Επιβάρυνση των δήμων με δαπάνες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των επιχειρήσεων των μισθωτών (4.419 ευρώ, 26.553 ευρώ, 35.393 ευρώ και 62.483 ευρώ κατά περίπτωση)
  • Παράλειψη ή σημαντική καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιών να προβούν σε οφειλόμενες ενέργειες και στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.
- Advertisement -

Η ΕΑΔ σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι μισθωτές φρόντιζαν να μην έχουν στο όνομά τους χρηματικά ποσά διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή και ακίνητη περιουσία, προκειμένου να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η ανάκτηση των οφειλόμενων ποσών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις των ελέγχων, αναζητήθηκαν από την Αρχή πειθαρχικές ευθύνες, κατά περίπτωση, των υπευθύνων υπαλλήλων για μη νόμιμες πράξεις ή παραλείψεις τους, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκαν οι σχετικές εκθέσεις στον Αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ταυτόχρονα, από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 24 δήμους της Κρήτης σχετικά με την έγκριση και υποβολή των οικονομικών καταστάσεων διαπιστώθηκαν ότι:

  • Σε 16 δήμους το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε εκπρόθεσμα τον Απολογισμό, τον Ισολογισμό και Αποτελέσματα Χρήσης οικονομικού έτους 2017
  • Σε δύο δήμους το δημοτικό συμβούλιο προέβη στην εκπρόθεσμη έγκριση του Απολογισμού, ενώ δεν έχει εγκρίνει τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης Οικονομικού έτους 2017 (να σημειωθεί ότι οι εν λόγω Δήμοι δεν είχαν συντάξει Ισολογισμό και Αποτελέσματα Χρήσης από το 2011, έτος υποχρέωσης τήρησης διπλογραφικού συστήματος για όλους τους δήμους της Ελλάδας)
  • Σε ένα δήμο είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο εκπρόθεσμα ο Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα χρήσης 2017, όμως δεν είχε προηγηθεί η έγκριση του Απολογισμού.
  • Σε ένα δήμο το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε προβεί στην έγκριση του Απολογισμού Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης 2017.
  • Δεκαεπτά δήμοι διαβίβασαν εκπρόθεσμα τον Απολογισμό, τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης οικονομικού έτους 2017 στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ άλλοι τέσσερις δεν είχαν διαβιβάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Απολογισμό, Ισολογισμό και Αποτελέσματα Χρήσης έτους 2017.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

MYTILINEOS: Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στην Πολωνία

Την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο στο Grudziadz, της Πολωνίας, ανέλαβε η...

Εκτίναξη Μητσοτάκη στις κυλιόμενες του Μαξίμου

"Ως γνωστόν ο συναγωνιστής Θοδωρής Λιβάνιος, από την περίοδο που ο Μητσοτάκης, ήταν στην Πειραιώς, είχε «στήσει» ένα in house μηχανισμό, μετρήσεων,...

Ο διεθνής Τύπος για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Την είδηση για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis), ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες παγκοσμίως, μεταδίδουν τα διεθνή...

Ξεκινά το απόγευμα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Dο), οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τη Μαγνησία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Σήμερα Παρασκευή (20 Μαΐου), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαγνησία. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ετέθησαν επί τάπητος κατά την κατ ιδίαν συνάντηση...

Στην ίδια κατηγορία: