8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Δένδιας: Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνές δίκαιο

Διαβάστε επίσης:

“Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί”, επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής”.

“Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνώς αποδεκτό status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το Διεθνές Δίκαιο σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν θέλει να αντιληφθεί πως απέναντι στις διαθέσεις καλής γειτονίας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ταραχοποιός και αναθεωρήτρια”, πρόσθεσε.

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη τους Στρατεύματος υπερβάλλουν εαυτούς παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, παρέχοντας εγγυήσεις για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται ποικίλα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό πιθανής εμπλοκής. Όσο υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και καλή διάθεση υπάρχει πεδίο για διπλωματικές ενέργειες. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι «διά παν ενδεχόμενον”, σχολίασε.

- Advertisement -

Όσον αφορά στα ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι ” δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βάσιμες προοπτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητάς κυρίως της Τουρκίας. Όσο υπάρχει κλίμα αναθεωρητισμού και έντασης, έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια σαν να είναι κενό γράμμα. Έχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε”.

Εξάλλου σε παρέμβαση του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε αδρανείς, κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας και του ελληνικού λαού».

Στη συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι είμαστε μια κυβέρνηση με διάθεση πολιτικής συναίνεσης που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, χωρίς να είναι δεδομένη σε κανένα αλλά να αντιμετωπίζεται ως ένας σοβαρός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας.

Για την επιστολή Πομπέο προς τον πρωθυπουργό , ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι “πέρα από τις «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης, ο κ. Πομπέο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας» ενώ είναι σαφέστατη η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

Για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι ” πρόκειται για εξέλιξη που υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα”. Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι , ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι “με τη Γαλλία “έχουμε κοινή οπτική σε μια σειρά θεμάτων, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και επιχειρήσεις εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Για στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις και στις διαδικασίες ζητώντας την κατάπαυση του πυρός και την άμεση απομάκρυνση των ξένων στοιχείων, καθώς και των ξένων δυνάμεων, από εκεί».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι «ήδη προχωρούμε στη διαγωνιστική διαδικασία. για την πρόσκτηση τεχνολογικά εξελιγμένων τορπιλών, για τα υποβρύχια τύπου 214».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Ζέττα Μακρή: Μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά

Την 20ή Ιουνίου καλωσορίσαμε στο υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες με...

Σκρέκας: Έως 6 δισ. θα ανακτηθούν σε 12 μήνες από τα υπερ-έσοδα στην παραγωγή ρεύματος

Σε 6 δισ. ευρώ εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το ύψος των ποσών που θα ανακτήσει μέσα σε 12...

Πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες μετάβασης του συνόλου των έργων,...

Νέος συνθετικός χλοοτάπητας στο βοηθητικό στάδιο Αλκαζάρ

Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ανακαίνισης του βοηθητικού χώρου του σταδίου Αλκαζάρ, που μετατρέπεται σε σύγχρονο...

Αμέτρητα σημειωματάρια τέχνης & Frida Kalo

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές...

Στην ίδια κατηγορία: