8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Γεραπετρίτης: Έχουμε έτοιμο σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης:

Η Διάσκεψη του Βερολίνου έγινε για να ξεκινήσει ουσιαστικά μία διαβούλευση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στην Λιβύη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σημείωσε πως «αυτού του τύπου οι διασκέψεις συνήθως γίνονται ερήμην του άμεσου ενδιαφερομένου και για τον λόγο αυτό παρουσιάζουν μια σχετική αξία».

- Advertisement -

Ο υπουργός Επικρατείας, κάνοντας τον απολογισμό της χθεσινής διάσκεψης, τόνισε: «Υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ήδη έχουν ορίσει οι Σάρατζ και Χάφταρ εκπροσώπους για τις τεχνικές επιτροπές που πρόκειται να επεξεργαστούν τις λύσεις αυτές. Σε δύο επίπεδα: το πρώτο αφορά το διεθνές γεωπολιτικό πεδίο και το άλλο που αφορά τη χώρα μας. Όσον αφορά το πρώτο, είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε επιχείρηση γίνεται για ειρηνευτική επίλυση είναι ευπρόσδεκτη. Και τούτο διότι ουσιαστικά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξει μία μεγαλύτερη καταλλαγή των πνευμάτων παρά όξυνση. Εκεί βεβαίως, για να είμαστε εντελώς ειλικρινείς, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα. Υπάρχει περισσότερο η δήλωση βούλησης των συμμετεχόντων για ορισμένα πάρα πολύ κρίσιμα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, μάλλον αυτονόητα ζητήματα. Το πρώτο είναι η κατάπαυση του πυρός, το δεύτερο η τήρηση με ευλάβεια του εμπάργκο όπλων, το τρίτο η αποστρατικοποίηση των πολιτοκοφυλακών το τέταρτο ότι δεν θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη».

Σημείωσε πως «δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται εκεί η Τουρκία», αφού έχει στρατιωτική και οπλική παρουσία στη Λιβύη και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση».

«Ο θυμός και η ένταση του Ερντογάν αποδεικνύουν ότι τα πράγματα στην εξωτερική του διπλωματία δεν πάνε όπως θα ήθελε», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ως εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση το ότι ο Χάφταρ ορίζεται ως ισότιμος συνομιλητής στο Λιβυκό στις διαπραγματεύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο Λίβυος στρατάρχης δεν ευχαρίστησε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων «φίλων» του, είπε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε πολλές ευχαριστίες», επισημαίνοντας ωστόσο πως «Στη διεθνή διπλωματία οι παίκτες ασχολούνται πρωτίστως με το πώς θα διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και μπορεί να χρησιμοποιούν και τους υπόλοιπους διεθνείς παράγοντες κατά τον τρόπο που ευνοούνται. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων κι εμείς με μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτό».

Χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερη συμμετοχή μας» και επικαλούμενους δηλώσεις του πρωθυπουργού, είπε πως «η Ελλάδα έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων».

«Η Ελλάδα είναι παρούσα, με δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα της ΕΕ και εκεί έχουμε κάθε δικαίωμα εξυπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα να αναντιλέκτουμε στο οτιδήποτε δεν θεωρούμε προς συμφέρον της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να ασκήσει βέτο.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Αθήνα σε ακραία τουρκική πρόκληση, σε ελληνικό έδαφος, τόνισε ότι, ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ θα υπάρξει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης.

Σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας που προανήγγειλε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Ανεξαρτήτως των προθέσεων της Τουρκίας η ελληνική εθνική άμυνα είναι απολύτως διασφαλισμένη. Οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ήσυχοι και ασφαλείς. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και έχουν ήδη κατέλθει όλων των σεναρίων σε περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας. Ήδη έχουμε έτοιμο ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σας διαβεβαιώ ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάπσιση έστω και του χαμηλότερου επιπέδου κυριαρχικού μας δικαιώματος».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπενθύμισε ότι, «η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν παράγει Δίκαιο, αλλά καθορίζει τις διαδικασίες για ειρηνευτική λύση» και τόνισε ότι, «σε περίπτωση που αναλάβει ο Χάφταρ, πράγμα που δεν είναι απίθανο, αφού λαμβάνεται πλέον ως ισότιμος συνομιλητής, θα ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα προχωρήσει η διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια...

Οικονομία και υγεία τα «κλειδιά» της ΝΔ για την βελτίωση της καθημερινότητας την επόμενη τετραετία

Οικονομία και υγεία βαραίνουν όλο και περισσότερο το καντάρι της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, θέτοντας στο επίκεντρο τη...

Δήμος Καρδίτσας: κατάρτηση μητρώου ευάλωτων πολιτών

Στο πλαίσιο των δράσεων για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι...

Κώστας Τσιάρας: Ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ στις 25 Ιουνίου με ορίζοντα τετραετίας

«Στις 25 Ιουνίου πρέπει να έχουμε ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ, με ορίζοντα τετραετίας» τόνισε στις ομιλίες...

Πανελλήνιες: Πως οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις;

Γράφει η Ξένια Ι. Παρασκευοπούλου Σχολική Ψυχολόγος Συνεργάτης Τμήματος...

Συμβάσεις μεταξύ ΗΡΩΝ και RWE-ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Την υπογραφή μακροχρόνιων Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) από ανανεώσιμες πηγές με τις εταιρείες RWE Renewables Europe &...

Στην ίδια κατηγορία: