8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Βαρβιτσιώτης: Η Ε.Ε. χρειάζεται φιλόδοξο προϋπολογισμό για τις νέες προκλήσεις

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινή Διακήρυξη για τη διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής στον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε, υιοθετήθηκε σήμερα από τα 17 κράτη – μέλη που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής των Φίλων της Συνοχής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπέζα της Πορτογαλίας. Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στη Σύνοδο παρευρέθηκε και ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η διαπραγμάτευση για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από μια σωρεία παραδόξων.

«Πρώτο παράδοξο», ανέφερε, «αποτελεί ότι ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Το ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με μικρότερο προϋπολογισμό, τόσο λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της προτεινόμενης χαμηλής συμβολής των κρατών μελών», σημείωσε.

- Advertisement -

«Δεύτερον, παρότι ζητάμε από τους Ευρωπαίους πολίτες να αγκαλιάσουν την ΕΕ, ταυτόχρονα στέλνουμε ένα σήμα ότι δεν ακούμε τη φωνή τους, με δεδομένο πως δεν λαμβάνουμε υπόψη την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ΠΔΠ» σημείωσε, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει ως στόχο το 1,3% του ΑΕΕ της ΕΕ των 27, η Επιτροπή διατηρεί το 1,16% , ενώ η πρόταση της τελευταίας Προεδρίας ήταν για έναν ακόμα μικρότερο προϋπολογισμό της τάξεως του 1,06% ΑΕΕ της ΕΕ των 27.

«Το τρίτο παράδοξο», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «έχει να κάνει με τη διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων πολιτικών. Η Πολιτική Συνοχής καθώς και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θεωρούνται από ορισμένα κράτη μέλη ως παλαιές πολιτικές, έχουν συνδεθεί στο μυαλό των Ευρωπαίων πολιτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου». Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέδειξε την αναγκαιότητα διατήρησης των πολιτικών αυτών τουλάχιστον στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα και επισήμανε πως η σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών, αποτελεί έναν εκ των βασικών και θεμελιωδών στόχων της ΕΕ, «στόχος», που όπως τόνισε, «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».

«Το τέταρτο παράδοξο», επισήμανε, «έχει να κάνει με την υιοθέτηση νέων πολιτικών για το μέλλον της ΕΕ, όπως πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και την ψηφιοποίηση, οι οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς, με τον προϋπολογισμό να μειώνεται αντί να αυξάνεται».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε ακόμη ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις νέες ανάγκες και τις αναδυόμενες προκλήσεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας στρατηγικής ατζέντας.

Πρόσθεσε, τέλος, την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης των κρατών μελών και σε αλλά θέματα πέραν της συνοχής, όπως η μετανάστευση, που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου, ιδίως για την χώρα μας, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιλεκτική.

Ενδεικτική της σημασίας της διοργάνωσης ήταν η συμμετοχή στη Σύνοδο, τόσο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, Johannes Hahn όσο και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Ζέττα Μακρή: Μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά

Την 20ή Ιουνίου καλωσορίσαμε στο υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες με...

Σκρέκας: Έως 6 δισ. θα ανακτηθούν σε 12 μήνες από τα υπερ-έσοδα στην παραγωγή ρεύματος

Σε 6 δισ. ευρώ εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το ύψος των ποσών που θα ανακτήσει μέσα σε 12...

Πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες μετάβασης του συνόλου των έργων,...

Νέος συνθετικός χλοοτάπητας στο βοηθητικό στάδιο Αλκαζάρ

Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ανακαίνισης του βοηθητικού χώρου του σταδίου Αλκαζάρ, που μετατρέπεται σε σύγχρονο...

Αμέτρητα σημειωματάρια τέχνης & Frida Kalo

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές...

Στην ίδια κατηγορία: