8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Αυξήθηκαν οι προσημειώσεις υποθηκών ακινήτων στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου όλοι οι προμηθευτές, τα οποία...

Το ότι κάτι «κινείται» στην τοπική κτηματαγορά, αποδεικνύεται όχι μόνον από τις ανεγέρσεις πολυκατοικιών στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αλλά και από την αύξηση των προσημειώσεων υποθηκών ακινήτων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν δάνεια από τράπεζες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, που είναι αρμόδιο για την εγγραφή της προσημείωσης ακινήτου, αυτές έφθασαν το 2019 τις 184, όταν το 2018 ήταν 121… Η αύξηση δηλαδή που σημειώθηκε, έφθασε το 50% και πλέον.
Πρόκειται τόσο για συναινετικές όσο και μη συναινετικές προσημειώσεις υποθηκών, που κυρίως γίνονται μεταξύ ιδιωτών και τραπεζών. Σημειώνεται ότι παλαιότερα αρμόδιο δικαστήριο για την εγγραφή προσημείωσης, ήταν το Πρωτοδικείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των προσημειώσεων είχε φθάσει στο ζενίθ το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, οπότε είχαμε 1020 εγγραφές, με το ξέσπασμα δηλαδή της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Το 2013 άρχισε η μείωση των προσημειώσεων, οπότε οι εγγραφές έφθασαν τις 867, ενώ το επόμενο έτος 2014 μειώθηκαν στις 385.
Εκτός της πρώτης προσημείωσης υποθήκης, ορισμένες εκ των εγγραφών αφορούν και δεύτερες προσημειώσεις άλλων υποθηκών ακινήτων, επί της ίδιας δανειστικής σύμβασης.
Η προσημείωση υποθήκης αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα προσωρινά μέτρα προστασίας ενός δανειστή και είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος εξασφάλισης χρηματικών απαιτήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε συναντάται πολύ συχνά ως προϋπόθεση σε συναλλαγές με τράπεζες, προκειμένου π.χ. να εγκριθεί η σύναψη σύμβασης δανείου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Η προσημείωση είναι δυνατό να γίνει είτε με τη συναίνεση του οφειλέτη, είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης. Αρμόδιο δικαστήριο για την εγγραφή και την άρση της προσημείωσης είναι το Ειρηνοδικείο, της έδρας όπου βρίσκεται το προς προσημείωση ακίνητο. Η προσημείωση αποτελεί ένα είδος υποθήκης υπό αίρεση, που μπορεί να τραπεί σε οριστική υποθήκη, με την πλήρωση των δύο αναγκαίων προϋποθέσεων: την τελεσίδικη επιδίκαση της ασφαλιζόμενης απαίτησης στον προσημειούχο δανειστή και την έγκαιρη τροπή της εντός ενενήντα ημερών σε υποθήκη. Μέχρι να πληρωθούν οι ως άνω προϋποθέσεις ο δανειστής έχει απλώς δικαίωμα προσδοκίας υποθήκης, το οποίο ωστόσο του παρέχει το πλεονέκτημα της αρχής της χρονικής προτεραιότητας. Η προσημείωση υποθήκης έχει κατεξοχήν εξασφαλιστικό χαρακτήρα, διασφαλίζει δηλαδή ότι ο δανειστής θα αποκτήσει δικαίωμα υποθήκης στη σειρά κατά την οποία έγινε η εγγραφή της προσημείωσης. Όταν η προσημείωση τραπεί σε υποθήκη, νοείται ότι η υποθήκη τελέστηκε κατά την ημέρα εγγραφής της προσημείωσης και δίνει το δικαίωμα επίσπευσης ή συνέχισης της αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς ο δανειστής αποκτά προνομιακή κατάταξη. Την προσημείωση νομιμοποιούνται να ζητήσουν ο δανειστής της ασφαλιζόμενης απαίτησης, ο οφειλέτης, ο τρίτος που έχει συναινέσει υπέρ του οφειλέτη να εγγραφεί η προσημείωση σε δικό του ακίνητο, ο σύνδικος της πτώχευσης και οι δανειστές του οφειλέτη, ο εγγυητής, ο επίτροπος και ο δικαστικός συμπαραστάτης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για υποθήκη υπό αίρεση, είναι πιθανό η αίρεση να μην πληρωθεί ποτέ, με αποτέλεσμα η προσημείωση να εξαλειφθεί (λόγω αποδυνάμωσης του δικαιώματος) ή να αποσβεσθεί (λόγω μη έγκαιρης τροπής της σε υποθήκη). Η κατάργηση του τύπου της προσημείωσης πρέπει να λάβει τον ίδιο διαδικαστικό τύπο που επέτρεψε και την αρχική εγγραφή της, κάτι που σημαίνει ότι αρμόδιο δικαστήριο για την ανάκληση είναι το ίδιο ακριβώς που διέταξε την εγγραφή της προσημείωσης στο ακίνητο.
πηγή: e-thessalia.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Ρεύμα: Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου όλοι οι προμηθευτές, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα...

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Στην ίδια κατηγορία: