8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Απονιτροποίηση: Κίνδυνοι για δικαιούχους στη Θεσσαλία

Διαβάστε επίσης:

Με ζόρια για τους δικαιούχους της Νιτρορύπανσης, που δεν έχουν προσκοµίσει ακόµα τα παραστατικά άρδευσης και φοβούνται ότι µπορεί και να χρειαστεί να επιστρέψουν επιδοτήσεις φετινές και περσινές, ξεκινά η νέα χρονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Mπορεί να δόθηκε παράταση έως 7 Ιανουαρίου για την κατάθεση των παραστατικών χρήσης νερού, ωστόσο οι αγρότες του Θεσσαλικού κάµπου τρέµουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί προκειµένου αφενός να τακτοποιήσουν τις εκκρεµότητές τους όσοι δεν το έκαναν ακόµα και αφετέρου να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων από τη διοικητική µηχανή. Σηµειωτέον ότι στη Θεσσαλία εκκρεµούν προς κατάθεση 2.500 αιτήσεις άδειας χρήσης νερού, από τις οποίες πάνω από τις 1.250 είναι από τη Λάρισα και περί τις 700 από την Καρδίτσα. Εν τω µεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σειρά εξέτασης βρίσκεται µόλις στο 200 για τη Λάρισα και στο 80 για την Καρδίτσα. Αυτό σηµαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο µήνες για να κλείσει η διαδικασία, ενώ ακούγεται ότι θα δοθεί νέα παράταση µε εντολή του υπουργού.

Κατά τα λοιπά, από το µέτωπο των πληρωµών, µε έµφαση στα Προγράµµατα, αλλά και εκκρεµότητες για όσους ξέµειναν από την εξόφληση της ενιαίας πριν τα Χριστούγεννα πιάνουν δουλειά τις πρώτες µέρες του νέου έτους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών. Οι βασικές υποχρεώσεις απέναντι στους αγρότες θεωρούνται τακτοποιηµένες από τους αρµόδιους, οπότε προτεραιότητα τώρα έχει η επίλυση των θεµάτων εκείνων που άφησαν απλήρωτους τους δικαιούχους. Σχετικά µε το τσεκ, ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού και οι ενστάσεις για την τηλεπισκόπηση στο πρασίνισµα αναµένεται να διευθετηθούν µε διορθωτικές πιστώσεις, αρχής γενοµένης από τον Γενάρη. Ωστόσο ο µεγαλύτερος όγκος έχει να κάνει µε ζητήµατα που αφορούν τα προγράµµατα. Πρώτον τα Βιολογικά, για τα οποία αναφέρεται ότι δροµολογείται µια ενδιάµεση πληρωµή για όσους δεν έλαβαν την προκαταβολή για διάφορους λόγους, ώστε να µην χρειαστεί να περιµένουν ως τον Ιούνιο, την εκκαθάριση. Για τον Φεβρουάριο αντίστοιχα, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, προγραµµατίζεται µια συµπληρωµατική πληρωµή και για τα νιτρικά, µετά και την παράταση που δόθηκε στην προσκόµιση των αδειών χρήσης νερού µέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

- Advertisement -

Όσον αφορά την εξισωτική, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν τρεις φάσεις πληρωµής µέχρι τον Ιούνιο, µε πρώτη και σηµαντικότερη προς διευθέτηση την εκκρεµότητα µε τον επανέλεγχο των 23.675 ΑΦΜ που δεσµεύτηκαν για το κριτήριο επιλεξιµότητας ως προς την ενεργό επαγγελµατική δραστηριότητα, σε σχέση µε τα στοιχεία των ενεργών συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, σε τροχιά πληρωµής µπαίνει και το Μέτρο 9 «Σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών στους τοµείς της γεωργίας και της δασοκοµίας», µε τους παραγωγούς να καλούνται µέχρι τις 17 Ιανουαρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την καταβολή της πρώτης δόσης. Σηµειώνεται ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα υποβολής µιας αίτησης πληρωµής για την α’ και β’ δόση. Για αίτηση που περιλαµβάνει µόνο την α’ δόση, η υποβολή της β’ δόσης θα οριστεί µε νέα απόφαση των αρµοδίων.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου και µετά, το βάρος θα δοθεί στην πληρωµή των συνδεδεµένων, συνολικού ποσού 344.153.000 ευρώ, µετά την έκδοση των αποφάσεων για το ύψος της ενίσχυσης ανά καθεστώς.

Ροή Ειδήσεων

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ετέθησαν επί τάπητος κατά την κατ ιδίαν συνάντηση...

Αγρότες: Μείωση φόρου εισοδήματος 50% για τρία χρόνια

Σε μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους, εφόσον είναι μέλη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών...

«Η ώρα του Δημότη» στο Δήμο Καρδίτσας

Την Παρασκευή 20/05/22 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ, μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της...

Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο με θύμα 48χρονο

Νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε εργοστάσιο στα Τρίκαλα το μεσημέρι της Κυριακής. Ο 48χρονος εργαζόμενος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος...

Η μεγάλη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – Το στοίχημα του συνεδρίου

Το πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα λάβει χώρα υπό τη νέα ηγεσία διεξάγεται κάτω από μια ειδική...

ΝΔ για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας νίκησε τον Τσίπρα

«Ο κ.Τσίπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη...

Στην ίδια κατηγορία: