8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Έρευνα: Ικανοποίηση των βιοτεχνών από τα κυβερνητικά μέτρα, ανησυχία για την οικονομία

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποιημένοι από τα κυβερνητικά μέτρα, αισιόδοξοι για την πορεία των επιχειρήσεών τους αλλά απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι βιοτέχνες, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε έρευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll.

Στο δείγμα της Έρευνας εκπροσωπήθηκαν αναλογικά όλοι οι χώροι δραστηριότητας (Μεταποίηση- Υπηρεσίες- Εμπόριο), οι Νομικές μορφές των υπαρχόντων Επιχειρήσεων και η γεωγραφική τους θέση (Δυτική Αττική, Ευρύτερη περιοχή Πειραιά).

Αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δηλώνουν το 34.1% των Βιοτεχνών, ενώ λίγο και καθόλου αισιόδοξοι το 65.2%. Φαίνεται μια μεγαλύτερη απαισιοδοξία στην Μεταποίηση και στο Εμπόριο (70.6% και 69.1 λίγο και καθόλου αισιόδοξοι αντίστοιχα) ενώ η αισιοδοξία είναι ανεβασμένη στις Υπηρεσίες. Πιο συγκρατημένες είναι οι Επιχειρήσεις από την Δυτική Αττική (68.3% λίγο και καθόλου αισιόδοξοι, έναντι 64% από την ευρύτερη περιοχή) και οι παλιότερες Επιχειρήσεις, αυτές που ιδρύθηκαν πριν την Κρίση 68.6% έναντι 57.7% για όσες ιδρύθηκαν μετά το 2010.

- Advertisement -

Το στοιχείο αυτό έρχεται μία αντίθεση σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας που εμφανίζεται να υπάρχει για την προσωπική Επιχείρηση. Ενώ εμφανίζονται να είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνική Οικονομίας το 34.1%, πολύ και αρκετά αισιόδοξοι γα την πορεία της Επιχείρησής τους δηλώνουν το 55.6% των Βιοτεχνών. Πιο συγκρατημένοι με 46.8% εμφανίζονται οι Βιοτέχνες της Μεταποίησης και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Υπηρεσίες (60.9%). Επίσης, πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται όσοι έχουν Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το 58.9% των Βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π η κυβέρνηση, έναντι του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη.

Φαίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση από την πλειοψηφία για τον ρόλο και τη συμβολή των Δήμων στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την Ανάπτυξη. Το 54.9% δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι ενός 39.2% που είναι ικανοποιημένοι.

Ο τζίρος για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46.4% των Επιχειρήσεων. Στο 27.9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23.2% αύξηση. Το ποσοστό των Επιχειρήσεων που μειώθηκε ο τζίρος τους εμφανίζεται μεγαλύτερο στο Εμπόριο και τη Μεταποίηση ( 35.8% και 30% αντίστοιχα ) και στις προ του 2010 Επιχειρήσεις (30.3%). Το 79.5% δηλώνει ότι δεν αυξήθηκε, σχετικά έστω, ο τζίρος τους στο διάστημα μετά τις Εκλογές του Ιουλίου και την Κυβερνητική Αλλαγή, ενώ το 15.8% βλέπει μια σχετική αύξηση.

Το 69.2% των Επιχειρήσεων ικανοποιούν τις οφειλές κάθε είδους που έχουν. Το 15.5% το πράττουν αλλά κάπως καθυστερημένα και το 14.4% τις ικανοποιεί με κενά. Το 73.6% των Επιχειρηματιών θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των Επιχειρήσεών τους, έναντι του 22%. Το 12.4% δηλώνει κατηγορηματικά όχι ως προς την εξααφάλιση της βιωσιμότητας των Επιχειρήσεών τους.

Το 73% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κατάσταση των Υποδομών και τον Τεχνολογικό Εξοπλισμό έναντι του 26.2%. Ωστόσο το 45.2% δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει τόσο στις Υποδομές και τον Εξοπλισμό, όσο και στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Το 58.2% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των Επιχειρήσεων στις Τράπεζες. Το 23.9% διαπιστώνει μία βελτίωση, ενώ το 15.3% βλέπει να έχει δυσκολέψει. Μόλις το 20.6% των Επιχειρήσεων έχει ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο Πρόγραμμα, ενώ το 78.5% όχι.

Το 33.9% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένο Τεχνικό Προσωπικό. Ωστόσο το 76.7% σημειώνει πως δεν μπορεί να βρει εύκολα τέτοιο προσωπικό και σε σχετική ερώτηση δήλωσε σειρά τεχνικών ειδικοτήτων. Το στοιχείο αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο διότι το 33.2% δηλώνει πως σκοπεύει κατά την διάρκεια του 2020 να κάνει μία ή και παραπάνω προσλήψεις.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Ζέττα Μακρή: Μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά

Την 20ή Ιουνίου καλωσορίσαμε στο υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες με...

Σκρέκας: Έως 6 δισ. θα ανακτηθούν σε 12 μήνες από τα υπερ-έσοδα στην παραγωγή ρεύματος

Σε 6 δισ. ευρώ εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το ύψος των ποσών που θα ανακτήσει μέσα σε 12...

Πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες μετάβασης του συνόλου των έργων,...

Νέος συνθετικός χλοοτάπητας στο βοηθητικό στάδιο Αλκαζάρ

Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ανακαίνισης του βοηθητικού χώρου του σταδίου Αλκαζάρ, που μετατρέπεται σε σύγχρονο...

Αμέτρητα σημειωματάρια τέχνης & Frida Kalo

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές...

Στην ίδια κατηγορία: