8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Έργα και ημέρες Βορίδη: Οι προτεραιότητες για το 2020 – Το σχέδιο κατά των ελληνοποιήσεων

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Μετά την «Ελπίδα» έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και βροχές

Τα προβλήματα από τη σαρωτική επέλαση της «Ελπίδας» παραμένουν σε αρκετές περιοχές της Αττικής με τους πολίτες...

Σκρέκας: Ποιοι πολίτες εξετάζεται να αποζημιωθούν για τις διακοπές ρεύματος

Διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις πολιτών που είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της...

Υπόγειο δίκτυο άρδευσης 30 χλμ σε περιοχές του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα κατασκευής υπόγειου δικτύου αγωγών...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου για τις ελληνοποιήσεις ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ σημείωσε πως οι ποινές θα είναι πιο αυστηρές στις περιπτώσεις του δόλου και της εξαπάτησης.

- Advertisement -

Κάνοντας απολογισμό εξαμήνου ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε την ανάγκη λογοδοσίας ενώ παρέπεμψε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τα όσα έγιναν αυτούς τους πρώτους μήνες.

Αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, αλλαγή του συνεταιριστικού νόμου, την καθιέρωση τακτικού και δομημένου διαλόγου με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, δεσμεύσεις που όπως σημείωσε υλοποιήθηκαν μεταξύ πολλών άλλων.

- Advertisement -

Ειδικά για την διεπαγγελματική της φέτας είπε πως την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να μην παίρνω αποφάσεις ή να κάνω τον διαιτητή. Βρίσκομαι για να εφαρμόζω το πλαίσιο. Η πολιτική θέση του υπουργείου είναι να συμπλεύσουν όλες οι δυνάμεις. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Είναι η σειρά των μερών να διαμορφώσουν συνθετικά τη θέση τους» σχολίασε στέλνοντας μήνυμα στους φορείς που εμπλέκονται στη διεπαγγελματική φέτας.

Για τα σχέδια βελτίωσης σημείωσε πως η περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των φακέλων και εκτίμησε πως η πρώτη εκταμίευση αναμένεται πριν την Agrotica!

O Mάκης Βορίδης αποκάλυψε πως το ΥΠΑΑΤ έχει τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση του ΠΑΑ και με διαφορά από το επόμενο υπουργείο. «Πρόκειται για χρήματα που πάνε στους παραγωγούς μας» είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παραχωρήσεις γης βάση του νόμου του 2012 και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το αν θα πρέπει να φέρει νέο νομικό πλαίσιο ή αν θα πρέπει να προχωρήσει με τροπολογίες.

Εξηγώντας πως δεν είναι αρμοδιότητα του, αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό των αγροτών το οποίο θα κατατεθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στόχος του υπουργείου είναι να συσταθεί Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο αλλά και να κατατεθεί νέος συνδικαλιστικός νόμος με τον υπουργό να τονίζει πως η πολιτεία θέλει οργανωμένους θεσμικούς συνομιλητές από όλους τους κλάδους. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα ορίσει συναντήσεις σε τακτές ημερομηνίες ανά τρίμηνο με τους φορείς και με συγκεκριμένη ατζέντα με στόχο τον απολογισμό του τριμήνου και προϋπολογισμό του επομένου.Όσον αφορά την συνεργασία του ΕΛΓΑ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές ο Μάκης Βορίδης κράτησε τα χαρτιά του κλειστά ανακοινώνοντας μόνο τη σύσταση επιτροπής για να εμβαθύνει τον διάλογος με τις εταιρείες.  Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του οργανισμού. «Ο ΕΛΓΑ πληρώνει περίπου 210 εκατ. το χρόνο. Τα έσοδά του είναι 170 εκατ. ενώ το αποθεματικό του εξαντλείται» σημείωσε.

Η νέα ΚΑΠ

Ο Μάκης Βορίδης προέβλεψε πως οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ θα ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την έκβασή τους. Εξήγησε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διατηρηθούν σταθεροί οι όροι της ΚΑΠ κάτι που όμως αποδεικνύεται δύσκολος γρίφος. «Πρέπει να αποφασίσει η ΕΕ αν θα χρηματοδοτήσει νέες πολιτικές ενώ θα υπάρξει και μείωση των κονδυλίων λόγω BREXIT. Μόνη λύση μοιάζει να είναι η αύξηση των εισφορών των μελών» είπε ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και για τον λάθος χαρακτήρα που είχαν μέχρι σήμερα οι ΚΑΠ.

Ελληνοποιήσεις

Εκτός του αυστηρότερου πλαισίου κατά των ελληνοποιήσεων, ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε την επαναξιολόγηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την αξιοποίηση νέων επιστημονικών μεθόδων για την ενίσχυση και την αξιοπιστία των ελέγχων καθώς και τον διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκλημάτων στο χώρο των τροφίμων. Δεν έκρυψε και το γεγονός πως θα απαιτηθεί μια διετία μέχρι να χτιστούν αξιόπιστες βάσεις  επιστημονικών μεθόδων κατά των ελληνοποιήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης τα οποία αναβάλλονται από το 2015. Στόχος του υπουργού είναι να υπογραφούν άμεσα με τις περιφέρειες καθώς όπως είπε επηρεάζουν και τις ενισχύσεις. Εξήγησε πως από την υπογραφή απαιτείται διάστημα έως 2 ετών για την εφαρμογή τους για αυτό και είναι μέτρο απόλυτης προτεραιότητας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Ερωτώμενος για τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Μάκης Βοργίς τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι συνδικαλιστής οπότε δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά. «Ανάλογα με τα θέματα που θέτεις κρίνεσαι. Έχει μια σημασία τι ζητήματα θέτεις και αν ο παραλήπτης στον οποίος τα θέτεις προσπαθεί να βρει λύσεις. Αυτά που είχαμε πει εμείς πως θα κάνουμε τα κάνουμε. Κάνουμε και πράγματα για τα οποία δεν είχαμε δεσμευθεί όπως τα φωτοβολταϊκά. Χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες που βρίσκεται ο παραγωγός, κάνουμε τα δυνατόν για να τις αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε – στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα- πως «αν κάποιος θέλει να κατεβάσει τα τρακτέρ για λόγους που δεν αντιμετωπίζονται ας το κάνει και ας κριθεί για αυτό». Για το αγροτικό πετρέλαιο εξήγησε πως δεν αποτελεί κυβερνητική δέσμευση αλλά παρόλα αυτά «θα το κάνουμε. Δεν μπορεί όμως να είναι έκτακτο μέτρο αλλά μόνιμο. Για αυτό πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βορίδης παρουσίασε τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ, όπου νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας και αντιπρόεδρος ο κ. Σταύρος Ζαννόπουλος. «Είναι ένας οργανισμός ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση ποιοτικών τροφίμων στην αγορά.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Τσίπρας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αφορμή τόσο η διαχείριση της...

ΚΥΣΕΑ: Νέοι αρχηγοί σε Αεροπορία και Πυροσβεστική- Όλες οι αλλαγές

Με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,...

Στον δήμαρχο Τρικκαίων το νέο Δ.Σ. των τρικαλινών αστυνομικών

Εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική η επίσκεψη μελών του νέου ΔΣ της Ενωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Τρικάλων στον Δήμαρχο Τρικκαίων....

Βόλος: Καταδικάστηκε συμβολαιογράφος για σύνταξη πλαστής διαθήκης

Υπόθεση διαθήκης που συντάχθηκε από συμβολαιογράφο του Βόλου ενώ η 85χρονη γυναίκα νοσηλευόταν σε κλινική και δεν είχε...

Βόλος: Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την τύχη των γραμμών του θρυλικού “Μουτζούρη”

Τα ασφαλιστικά μέτρα για το έργο της δημοτικής αρχής Βόλου, που καλύπτει τις γραμμές του ιστορικού τραίνου του...

Δ. Τρικκαίων: Ξεκίνησε η κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στα Τρίκαλα

Ένα ακόμη μεγάλο έργο ουσίας, με λύσεις για την κυκλοφορία οχημάτων, ξεκίνησε ο Δήμος Τρικκαίων. Από την Τετάρτη...

Στην ίδια κατηγορία: