Συνεχόμενες είναι οι προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση ο ΣΚΑΪ , ομάδα μεταναστών προσπαθούσε να διασχίσει τη γέφυρα και να φτάσει στην Ελλάδα.
Σταμάτησαν την είσοδο σε 2.867 άτομα
Την παράνομη είσοδο στην χώρα μας από τα σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, σε περίπου 3.000 άτομα, απέτρεψαν οι ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας το τελευταίο 24ωρο.
Συγκεκριμένα από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές κατά το ίδιο διάστημα συνέλαβαν 8 άτομα. Επτά από τα οποία προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.
Την ίδια ώρα σε νέα μέτρα για την αποτροπή απόπειρας νέων εισβολών από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Επέκταση του φράχτη για 40χλμ
Σε πρώτη φάση φέρεται να έχει ληφθεί η απόφαση να επεκταθεί για περίπου 40χλμ. ο υφιστάμενος φράχτης στον Έβρο, ο οποίος για την ώρα καλύπτει 12,5 χλμ. χερσαίων σημείων πρόσβασης πριν και μετά τις Καστανιές.
Στόχος είναι να καλυφθούν αδύναμα σημεία αλλά και να δοθεί ένα επιπλέον σήμα αποτροπής πέραν των όσων διαμηνύουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στελέχη της κυβέρνησης.
Τα νέα χιλιόμετρα του φράχτη σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τμηματικά είτε σε περιοχές στις οποίες τα νερά του Έβρου έχουν χαμηλή στάθμη είτε σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν τμήματα στεριάς που ευνοούν τη διέλευση.
Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα σε Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσια και αλλού.
«Καπέλο» στον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που έχουν μετακινηθεί από την Αδριανούπολη προς τα ελληνικά σύνορα βάζει η Τουρκία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το πρωί της Παρασκευής 6/3 ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού… «μέχρι σήμερα, στις 12.10 το πρωί (ώρα Τουρκίας), έχουν φύγει από τα εδάφη της Τουρκίας και την Αδριανούπολη κι έχουν μετακινηθεί στον Έβρο, στην Ελλάδα, 142.175 πρόσφυγες».
Saat 12.10 itibarıyla Türkiye topraklarından ayrılıp Edirne Meriç’ten Yunanistan’a geçen göçmen sayısı; 142.175
— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) March 6, 2020
Αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, όσον αφορά στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, κάνουν λόγο πολλά διεθνή ΜΜΕ αλλά και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή, η συνοριογραμμή έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένας αστυνομικός ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Η ανταποκρίτρια παραθέτει φωτογραφίες στο Twitter, δείχνοντας σημείο του περάσματος γεμάτο πριν από αρκετές ώρες και όπως είναι τώρα, που δεν υπάρχει κανείς.
Many refugees/migrants have been on the Turkish-Greek border for days. They have endured a week in the cold, without shelter. Violent scenes have been playing out at one major border crossing. But some still insist on staying and say they’ll wait for Europe to let them cross. pic.twitter.com/CzGOfYVsoa
— Julia Hahn (@juliahahntv) March 5, 2020
Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται πιο νότια, με την καθοδήγηση των τουρκικών Αρχών, θέτοντας τις ελληνικές σε επιφυλακή στους Κήπου Έβρου.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, είπε: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες», υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.
«Θα το συζητήσουμε», είπε ο Μπορέλ. «Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.
Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».
Τούρκοι πετούσαν δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά
Σε μαζικές ρίψεις δακρυγόνων προχώρησαν Τούρκοι προς την ελληνική πλευρά το πρωί της Παρασκευής στις Καστανιές του Έβρου χωρίς να φαίνεται, τελικά, να υπάρχει προσπάθεια εισβολής από τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το ελληνικό έδαφος.
«Εδώ και μισή ώρα (σ.σ. λίγο πριν τις 8 το πρωί) έχει αρχίσει η ρίψη δακρυγόνων μετά από μια ήρεμη νύχτα. Φαίνεται ότι το έργο αυτό θα το βλέπουμε για αρκετές ημέρες τις πρωινές ώρες» περιέγραψε την κατάσταση στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr